Gettyimages 1401934809
Tip
Inspiratie:

Thuiswerken met een hond of kat: zo doe je dat

Een huisdier is gezellig, goed voor je mentale en lichamelijke gezondheid en bovendien stress verminderend. Het grote voordeel van thuiswerken is dan ook dat je nog meer tijd kunt spenderen met je lieve viervoeter. Maar er moet ook gewoon gewerkt worden. En dat is niet altijd even makkelijk als je aangekeken wordt door die grote ogen of kopjes krijgt terwijl je je probeert te concentreren. Hoe pak je thuiswerken met een huisdier aan? Lees het in dit artikel!

Begin je dag actief

Een goed begin is het halve werk! En dat betekent, vooral als je een hond hebt: lekker naar buiten. Een flinke ochtendwandeling met je viervoeter is de perfecte manier om de dag te starten. De frisse lucht zorgt ervoor dat je goed wakker wordt en je beter kan concentreren, en je hond kan zijn energie kwijt waardoor hij daarna lekker kan uitrusten. Voor katten werkt dit ook: door even met ze te spelen in de ochtend is de kans groter dat ze daarna rustig gaan liggen en hun energie niet gebruiken om jou af te leiden.

Richt je thuiswerkplek huisdierproof in

Dat jij ineens de hele dag thuis bent kan best verwarrend zijn voor je huisdier. Je bent er namelijk wel, maar je kan ze niet constant aandacht geven. Als je huisdier dit niet gewend is, kun je je in ieder geval beter niet verstoppen of volledig afsluiten. Je huisdier heeft namelijk dondersgoed in de gaten dat jij er gewoon bent en je verstoort hiermee het ritme van jouw dier.

Je kan er voor kiezen om een plekje voor je huisdier in te richten in jouw thuiskantoor. Net zoals jij graag op een goede bureaustoel zit, vindt je huisdier het ook fijn een vaste en comfortabele plek te hebben. Als je aanleert dat dit de plek van jouw huisdier is, creëer je houvast en rust. Heb je een hond en is deze erg beschermend? Zorg dan dat hij niet vlakbij de buitendeur ligt om geblaf te minimaliseren. Wel zo handig als jij in een meeting zit.

Denk bij het inrichten van jouw thuiskantoor ook goed na over de veiligheid van jouw werkplek voor je huisdier. Zorg dus dat kabels beschermd zijn en niet kapot gegeten kunnen worden en wees er bewust van dat een open prullenbak ook toegankelijk is voor je huisdier. Laat ook geen belangrijke papieren en kleine onderdelen, zoals gummen, paperclips of plakband slingeren.

Speeltijd vs. werktijd

Oké, je hebt uitgebreid gewandeld en je werkplek is huisdierproof: je werkdag kan beginnen! Maar na een uurtje zit jouw kat ineens op je toetsenbord of zit je hond met zijn speeltje in zijn bek naar je te kijken. Hoe moeilijk het ook is om je huisdier op dat moment af te wijzen, is het belangrijk dit gedrag niet te belonen. Je huisdier zal dan namelijk op deze manier aandacht blijven trekken. Stuur hem of haar dus terug naar zijn slaapplaats en geef duidelijk aan wanneer het speeltijd is en wanneer niet.

Belangrijk hierbij is dat je het ‘negeren’ goed afwisselt met speeltijd. Je huisdier wil nou eenmaal spelen, dus las duidelijke pauzes in waarin je wandelt, knuffelt of speelt met je hond of kat. Je kan ook mini-trainingen inlassen waarin je je dier iets nieuws probeert te leren. Zo houd je je huisdier bezig en verplicht je jezelf ook af en toe een pauze in te lassen om je gedachte even te verzetten. Win-win dus!

Voorkom verlatingsangst

Als je ineens heel veel thuiswerkt en je huisdier nauwelijks meer alleen is kan het zijn dat je hond of kat verlatingsangst ontwikkeld. Dit komt omdat je dier niet meer gewend is aan het feit dat je soms wat langer weg bent, wat kan leiden tot veel stress en onzekerheid als je wel een keer (wat langer) weg bent. Het is erg belangrijk om dit te voorkomen, aangezien je werksituatie kan veranderen en je huisdier nooit te afhankelijk van jouw aanwezigheid moet worden.

Om verlatingsangst of stress te voorkomen kan je ervoor kiezen om een aantal keer per week thuiswerken af te wisselen met op kantoor werken. Als dit niet mogelijk is kan het een goed idee zijn je huisdier te trainen om alleen te zijn door hem of haar zo nu en dan een poosje alleen te laten als jij bijvoorbeeld even naar de stad of de supermarkt gaat. Of je stuurt je huisdier eens in de zoveel tijd een dagje naar vrienden, familie of de dagopvang.

Werk ze! En veel plezier op jouw thuiswerkdag met je huisdier.

Maak handig gebruik van speeltjes en kauwproducten

Heb je een belangrijke meeting of telefoongesprek? Niks vervelender dan dat je huisdier precies op dat moment aankomt met een piep-speeltje of gaat blaffen of miauwen. Kies daarom zachte speeltjes zonder geluid uit die je huisdier bezig kunnen houden als dat nodig is. Wat ook goed helpt: kauwproducten. Die bevredigen namelijk de kauwbehoefte van jouw huisdier en zorgen er tegelijkertijd voor dat hij of zij rustig wordt.